slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Obvladovanje socialne anksioznosti

Socialna anksioznost pomeni povečano tesnobo v socialnih situacijah – npr. pri javnem nastopanju, na zabavah, pred avtoritetami, v javnih prostorih, uradih . V takšnih situacijah doživimo veliko tesnobe in notranjo stisko, pojavi se nam povečan srčni utrip, lahko tudi tresavica, povečano potenje ali zardevanje. To je izrazito neprijetno, zato se začnemo takšnim situacijam izogibati. Tesnoba in strah pa se stopnjujeta. Tako se naš življenjski prostor oži, kar vodi do velikih notranjih stisk, osiromašenja življenja in lahko v skrajni fazi pripelje do resnih kliničnih slik (ndr. depresije).

Skupine za obvladovanje socialne anksioznosti so namenjene tistim, ki se soočajo s povečano tesnobo v socialnih situacijah in bi radi izstopili iz začaranega kroga izogibanja in notranjih stisk.

V varnem, zaupnem vzdušju majhne (cca. 8 oseb), zaupne skupine zaprtega tipa se spoznamo z mehanizmi, ki vzdržujejo socialno anksioznost ter se skupaj po konkretnih korakih odpravimo na pot iz tega začaranega kroga.

Način dela v skupini je tak, da ves čas ustvarja velik občutek varnosti in sprejetosti. V skupini delamo po korakih, ves čas toliko, kolikor zmorete in je za vas še v redu. Zgodilo se bo to, da vas bo skupina s svojim načinom in dinamiko potegnila, da boste odkrili potenciale, za katere ste pozabili, da jih imate. Opora in vzpodbuda, ki jih boste dobivali v skupini, vam bodo pomagali, da boste lahko principe obvladovanja socialne anksioznosti dejansko prenesli v vaše življenje in dosegli resnično spremembo.

Pri delu s socialno anksioznostjo se bomo držali uveljavljenih in strokovno priznanih principov in tehnik vedenjsko kognitivne terapije, ki jih bomo nekoliko razširili in prilagodili vašim potrebam, željam in konkretnim trenutnim zmožnostim.

Zaprt tip skupine pomeni, da se tekom programa več ne priključujejo novi člani in da skupina ostane v stalni zasedbi do konca. To omogoča vzpostavljanje tesnih, poglobljenih odnosov med posamezniki. Prav ti odnosi postanejo tekom skupine eden izmed ključnih terapevtskih dejavnikov.

Po udeležbi na skupini boste:

  • prepoznavali mehanizme vzpostavljanja in vzdrževanja socialne anksioznosti,
  • bolj sproščeno in suvereno vzpostavljali socialne odnose,
  • doživljali manj tesnobe v socialnih situacijah,
  • lažje in bolj konstruktivno shajali s kritiko,
  • bolj suvereno in sproščeno javno nastopali,
  • zaživeli polnejše in dinamično socialno življenje,
  • razširili boste svoj življenjski prostor in počeli vrsto stvari, ki jih do sedaj niste.