slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Kaj je svetovanje na daljavo?

Telefonsko svetovanje je sodobna oblika psihološke podpore, svetovalnega in terapevtskega dela, ki klasičen stik terapevta in klienta v živo nadgrajuje z možnostmi, ki jih odpirajo sodobne tehnologije.

Osebni stik v terapevtskem procesu je velikega pomena. Zgodi pa se, da osebni stik v živo iz takšnega ali drugačnega razloga ni mogoč. Pogosto je ovira fizična oddaljenost – morda zaradi bivališča v bolj oddaljenem kraju, službenih potovanj ali otežene mobilnosti. Morda pa so nekatere teme , ki vas zaposlujejo, za vas tako intimne, da bi o njih lažje govorili prek telefona, kot v živo…

V takšnih in podobnih primerih se lahko odločimo za delo prek sodobnih medijev, kot so telefon, Skype, e-mail. Tudi ti načini omogočajo dobro vzpostavljanje in vzdrževanje terapevtskega odnosa, vzpodbujanje osebnostne rasti in vzpostavljanje terapevtskih sprememb.

Telefonsko svetovanje je pristop, ki se zaradi sodobnega dinamičnega načina življenja v multifacetni, globalizirani družbi vse bolj uveljavlja. Danes je to strokovno priznan in v svetu močno razširjen način nudenja pomoči ter psihološke podpore.

V glavnih potezah se telefonsko svetovanje po svojem poteku in učinkih ne razlikuje bistveno od klasičnega psihološkega svetovanja ali terapevtskega procesa v živo. V pogovorih ohranjamo strukturo in identične postopke, kot jih tudi sicer uporabljamo pri delu v živo.

Pomembna dodana vrednost pri telefonskem svetovanju pa je večja fleksibilnost, ki jo omogoča. Ne bo vam treba izgubljati časa s potjo, terminsko se bomo lažje uskladili glede na vaše časovne možnosti. Do terapije boste prišli v udobju vašega doma, hotelske sobe ali na jahti…

Enostaven dostop do terapevta ne glede na to, kje se trenutno dejansko nahajate, omogoča vzdrževanje kontinuiranega terapevtskega procesa. Intimnost, ki vam jo zagotavlja kontakt prek telefona pa vam bo morda pomagala, da boste lažje spregovorili tudi o temah, ki so za vas trenutno še zelo občutljive.