slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Kognitivno vedenjska terapija

Kognitivno vedenjska terapija (KVT) je zelo pregleden, ciljno usmerjen in sistematičen pristop, s katerim se usmerimo predvsem na trenutne težave in jih zmanjšujemo.

Ukvarjamo se predvsem s sedanjostjo in s tem, kako posamezniku z znanstveno potrjeno učinkovitimi psihološkimi sredstvi pomagati do zmanjšanja težav na psihičnem področju. V procesu se klient nauči tudi veliko zelo konkretnih in enostavnih tehnik, s katerimi si lahko kasneje učinkovito pomaga sam.

KVT (ali ang. CBT) je trenutno priporočena vrsta obravnave iz strani WHO (World Health Organization) in APA (American Psychological Asociation) za vrsto težav na psihičnem področju. To pomeni, da je bila učinkovitost kognitivno vedenjske terapije potrjena v vrsti znanstvenih raziskav. Tako je danes priznano najbolj učinkovit pristop pri afektivnih motnjah (na primer depresija), anksioznih motnjah (npr. fobije, panična motnja, generalizirana anksiozna motnja, socialna anksioznost, OCD), dokazano uspešna pa je tudi pri motnjah hranjenja, posttravmatski stresni motnji (PTSD), osebnostnih motnjah in obravnavi raznih vrst odvisnosti.

KVT pa ponuja tudi veliko zelo uporabnih strategij in tehnik, ki nam lahko služijo za izboljšanje kvalitete življenja še preden pride do težav kliničnih razsežnosti. lahko se naučimo boljšega ravnanja z našimi čustvi, obvladovanja treme pred javnimi nastopi ter raznovrstnih drugih tesnob, uspešnejšega postavljanja in doseganja ciljev, bolj asertivnega vedenja, vzpostavljanja zadovoljujočih medosebnih odnosov… skratka številnih mehanizmov samoregulacije, ki nam lahko pomagajo do bolj kvalitetnega in izpolnjujočega življenja.

Kontakt