slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Psihoterapija

Včasih v življenju prepoznavamo, da z življenjem, takšnim kot je, ne shajamo tako, kot bi si želeli. Morda opažat, da vedno znova naletite na neustrezne partnerje.. na takšne, ki so do vas agresivni, pijejo, skačejo čez plot, vas tako ali drugače zlorabljajo.. Morda opažate, da se ves čas zapletate v konflikte? Morda z določenimi osebami ali vse povprek? Ali pa prepoznavate pri svoji primarni družini določene škodljive vzorce, zaradi katerih ste vi trpeli in jih nebi želeli posredovati svojim otrokom? Ne najdete smisla v življenju in se vam zdi vse nesmiselno, brezpredmetno in brez veze?.. morda pa ste se srečali s težavami, ki so bile povezane s tolikšno mero trpljenja, da ste se obrnili po pomoč k zdravniku, psihiatru, ki je diagnosticiral neko motnjo na področju mentalnega zdravja?.. Ali pa se soočate z velikimi spremembami na področju vašega življenja in enostavno prepoznavate, da so pri vas potrebne spremembe…

Takšne in še mnoge druge situacije nas v življenju vabijo, da naredimo korak v smeri osebnostne spremembe. Če prepoznavate, da z nekaterimi stvarmi v vašem življenju niste zadovoljni in bi jih želeli spremeniti, je čas, da se odločite za psihoterapevtski odnos.

V psihoterapevtskem procesu se bomo v varnem, zaupnem in sprejemajočem okolju na poglobljen način lotili spoznavanja vaše osebnosti in tistih mehanizmov, ki vam preprečujejo, da bi živeli zadovoljno, avtonomno in izpolnjujoče življenje sami s sabo – in z drugimi.

Pomagala vam bom uvideti spone, ki vas vežejo in vam omogočila, da boste razumeli, zakaj so bile včasih potrebne – in dojeti, zakaj sedaj več niso. Skupaj bova oblikovala tiste vaše cilje, ki ste jih v sebi ves čas čutili in po katerih ste v globini hrepeneli. Skupaj bova stopila na pot samorealizacije in individualizacije.

Skozi proces najinega dela vam bom pomagala in vas podpirala, da boste opustili kar vas ovira, vzpostavili novo ter realizirali tisto najboljše v vas in zaživeli kot človek, kakršen v svojem bistvu dejansko ste.

Potrebujete mojo pomoč?

Dolgoročnejša psihoterapija

Dolgoročnejše psihoterapevtske obravnave delujejo bolj poglobljeno in se običajno povezujejo z bolj kompleksnimi in celostnimi osebnostnimi spremembami.

Za takšno psihološko popotovanje se običajno odločajo ljudje, ki bi radi razumeli in spremenili bolj kompleksne pojave in vzorce v svojem življenju. Da bi bilo to mogoče, se poleg pojavov in dogodkov iz sedanjosti lotevamo tudi vsebin iz posameznikove preteklosti, otroštva, primarne družine, sekundarne socializacije…

Če ste recimo mlada mamica in imate za sabo nefunkcionalne izkušnje iz vaše primarne družine (npr. alkoholizem, poniževanje…) ter opažate, da si ves čas izbirate neprimerne moške, ki imajo težave z odvisnostmi, vas začenjajo poniževati ter ne želite tega vzorca nadaljevati in ga prenašati naprej na svojega otroka.. bi se lahko odločili za poglobljeno psihoterapijo, kjer bi delali na teh težavah ter počasi oblikovali v vas drugačno samopodobo in drugačne življenjske vzorce.

Trajanje tovrstne psihoterapevtske obravnave je zelo odvisno od posameznika in sicer lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Kratkotrajna psihoterapija

Če vas na primer muči negotovost v socialnih situacijah, občutite veliko stisko vselej, kadar morate javno nastopati ali ste v družbi z ljudmi, lahko to sčasoma zelo omejuje vaše življenje. Verjetno se vam v takšnih situacijah pospeši srčni utrip, hitreje dihate, začnete se potiti, včasih se vam začnejo tresti še roke.. pri tem pa se vsega skupaj ves čas zavedate. Premišljujete, da bodo drugi ljudje zagotovo opazili, kako zelo tesnobni in živčni ste, ter da bodo zato mislili, da ste »čudni«, da je z vami nekaj »narobe« in da se vas bodo začeli izogibati… Ob takšnem doživljanju se kaj lahko zgodi, da se začenjate izogibati socialnim situacijam in težave ter stiske se stopnjujejo.

Če bi se želeli rešiti takšnega doživljajskega vzorca, bi vam predlagala vključitev v kratkotrajno psihoterapevtsko obravnavo, v kateri bi se osredotočila prav na te simptome.