slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Socialna anksioznost in poti iz nje

Se srečujete s povečano tesnobo, kadar morate govoriti pred publiko? Morda čutite veliko zadrego in zelo močno tesnobo v družabnih situacijah, v katerih se vam zdi, da so vsi drugi popolnoma sproščeni – recimo na zabavah, neformalnih druženjih? Imate občutek, da vas v javnih prostorih ali uradih vsi gledajo in vam to vzbuja tesnobo? Je vsa ta tesnoba v socialnih situacijah sčasoma pripeljala do tega, da ste se začeli izogibati družabnim dogodkom, predstavitve v službi obvezno porinete nekomu drugemu, vse opravke, kar jih je mogoče, pa opravite prek spleta? Morda pa sami nimate nobene od zgoraj navedenih težav in ste opazili, da se kakšna izmed vaših bližnjih oseb, npr. vaš skoraj odrasel otrok, začenja vse bolj zapirati vase, se druži bistveno manj kot njegovi vrstniki, dneve preživlja ob gledanju televizije ali za računalnikom, na ustnih izpitih pa popolnoma odpove, čeprav snov v bistvu zna?

V takšnih in podobnih primerih lahko pomislimo na socialno anksioznost. V predavanju na poljuden in razumljiv način razložim, kaj socialna anksioznost je, kako se razvija in kako vpliva na naše življenje. Spoznamo mehanizme, ki jih pogosto uporabljamo, da bi se obvarovali pred tesnobo in njenimi eventuelnimi zunanjimi znaki (zardevanje, drhtavica, povečano potenje) ter osvetlimo, kako ti naši mehanizmi pogosto še pripomorejo k vzdrževanju in poglabljanju problematike.

Ker pa je naš cilj najti poti ven iz stiske, predstavimo načine za obvladovanje socialne anksioznosti. Spoznamo, kako se premagovanja socialne anksioznosti lotimo v psihoterapiji in sicer skozi pristop kognitivno vedenjske terapije, ki je pri tovrstni simptomatiki terapija prvega izbora po priporočilih WHO (World Health organisation) in APA (American Psychological Asociation). Predstavim pa tudi vrsto konkretnih, enostavnih in uporabnih smernic, s katerimi boste lahko stopili na pot premagovanja pasti socialne anksioznosti sami ali pa na tej poti podprli vaše bližnje.

Po udeležbi boste:

  • vedeli več o socialni anksioznosti,
  • razumeli, kaj jo vzdržuje in poganja,
  • prepoznavali njene pasti,
  • poznali poti in načine za premagovanje socialne anksioznosti,
  • dobili informacije kam po strokovno pomoč in kako si lahko pomagate sami.