slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Za pare

Partnerska terapija je namenjena hetero in istospolno usmerjenim parom, ki želijo s pomočjo psiholoških in psihoterapevtskih sredstev pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka – psihologa, psihoterapevta izboljšati svoj odnos.

Ljudje smo socialna bitja in potreba po odnosu je za nas nekaj temeljnega. Sodobni svet in odnosi v njem pa so danes tako kompleksni, da se nam v njih včasih zatakne. Prav partnerski odnosi s svojo intimnostjo, v kateri smo najbolj ranljivi, predstavljajo največji izziv. Tudi v najboljših družinah naletimo na krize. Tudi v najbolj ljubečem, predanem odnosu se pojavijo konflikti. Trčimo na naše meje in na meje našega partnerja. V svetu, prepolnem raznih izzivov in pritiskov se srečata dva svetova – naš svet in vsa naša dediščina naše družinske zgodovine ter svet našega partnerja, ki tudi nosi s sabo vzorce in zgodbe svoje družine.

Ko skušamo vse te različne vidike uskladiti z zahtevami in stresi sodobnega sveta, seveda pride do trenj in kriz. Lahko se zapletemo v borbo za svoj prostor, za prevlado.. kar povzroči, da začne iz našega odnosa odtekati ljubeča energija.

Na tej točki je pravi čas, da si poiščeta podporo usposobljenega strokovnjaka. Spiralo, ki se je začela vrteti navzdol, bomo zasukali v smeri spirale rasti.

Nekaj najpogostejših situacij, v katerih je dobro, da si kot par poiščeta pomoč:

  • če opažate, da med vama primanjkuje bližine in povezanosti,
  • če se pogosto zapletata v konflikte, ki obremenjujejo vajin odnos,
  • če imate občutek, da vas partner vara ali da razmišlja o skoku čez plot,
  • če se ne moreta uskladiti glede vzgoje otrok,
  • če kronična bolezen ali invalidnost enega od vaju obremenjuje vajin odnos,
  • če opažate, da v vajinem odnosu primanjkuje vzajemnega spoštovanja, topline in živosti.

V takšnih in podobnih situacijah, kadar prostor, v katerem bi morala biti ljubezen, spoštovanje in bližina nadomesti praznina, odtujenost ali konflikti, je dobro, da se oglasita. Pomagala vama bom, da bosta ponovno slišala drug drugega na spoštljiv, ljubeč in konstruktiven način.

Potrebujeta mojo pomoč?

V terapevtskem procesu bosta bolje razumela drug drugega in sama sebe v tem odnosu. Osvojila bosta nove načine komunikacije in reševanja problemov. Predvsem pa bosta obnovila in poglobila povezanost, ki je nekoč bila med vama in se jo naučila gojiti tudi naprej.

Včasih pa se zgodi, da v terapevtskem procesu partnerja ugotovita, da so razhajanja prevelika in da si želita oblikovati svoje življenje naprej vsak zase. V tem primeru vama bom pomagala, da bosta ta proces izpeljala na dostojanstven način, ki bo vas in vašega partnerja ohranil v pozitivni drži. Ločitev je lahko na psihološkem nivoju podobna tsunamiju, ki seje nesrečo in razdejanje. V terapevtskem procesu preprečujemo to rušilno moč in vam pomagam postavljati stvari na novo. Iz te pozicije lahko potem tudi najbolj zadovoljujoče urejamo razne praktične vidike ob ločitvi, kot so premoženje, otroci, stiki s skupnimi prijatelji…