slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Moj psihološki imunski sistem

Moj psihološki imunski sistem – o psihološki čvrstosti (resilientnosti): Kaj je resilientnost, zakaj je pomembna in kako jo lahko razvijamo?

Resilientnost je sposobnost, da se neka stvar po poškodbi povrne v prejšnje stanje. Psihološka resilientnost je sposobnost učinkovitega spoprijemanja s krizo ali hitre vrnitve v predkrizno stanje. (de Terte, in Stephens, 2014). to je sposobnost, ki jo potrebujemo, da lahko premagujemo življenjske izzive v hitro se spreminjajočem svetu.

Naše otroke želimo usposobiti za svet prihodnosti. Pri tem nimamo niti približno predstave o tem, kakšen ta svet bo. Ena redkih stvari, ki jih vemo je, da bo ta svet poln sprememb. Zato je posebno pomembno, da otroke (in sebe) pripravimo na uspešno spoprijemanje z življenjskimi spremembami, ki jih pogosto doživljamo kot krize. Prav mentalna fleksibilnost se je pokazala kot zelo pomemben korelat psihičnega zdravja. (npr.
Kashdan, 2010) Usposablja nas za hitro iskanje rešitev, vzpodbuja kreativnost, predvsem pa povečuje zadovoljstvo z življenjem in zmanjšuje tveganje za kasnejši razvoj anksioznosti, depresije in izgorelosti. Zato je področje razvijanja psihološke resilientnosti trenutno med najbolj aktualnimi v psihologiji.

S sodobnimi metodami so znanstveniki ugotovili konkretne načine, s katerimi lahko to sposobnost razvijamo – tako pri otroku, kot pri nas samih. V delavnici predstavljam nekaj preprostih načinov ter konkretnih tehnik, s katerimi boste lahko razvijali psihološko čvrstost pri sebi in pri vašem otroku. Vsi pristopi so praktično uporabni in ne zahtevajo velikega časovnega ali energetskega vložka. Lahko pa prinesejo veliko pozitivnih sprememb: zmanjšanje stresa in bolj uspešno obvladovanje sprememb za vas in za vašega otroka.

Na delavnici bomo odgovorili na vprašanja:
Kako naučiti otroka zdrave skrbi zase?
Kako lahko otroka usposobim, da bo v spremembah rasel in se jih ne bal??
Kako lahko pomagam otroku, da bo uspešno obvladoval stres?
Kaj narediti, če je otrok zelo občutljiv?
Kako lahko pomagam otroku, da ga neuspehi ne bodo zlomili, temveč ga motivirali za napredek?
Kako usposobiti otroka da bo kljuboval nasilju in neugodnim medijskim sporočilom ter ohranil zdravo samopodobo – tudi če ne ustreza medijskim idealom?

Delavnica, ki dolgoročno krepi od znotraj…