slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Novoletne odločitve, ki delujejo

Zakaj delamo novoletne zaobljube? So brez veze – ali pa morda niti ne? Ali obstaja kakšen način, da naredimo novoletne odločitve tako, da jih bomo resnično lahko realizirali?

8 nasvetov, da bodo novoletne zaobljube delovale…

Več kot 50% nas v času okoli novega leta sprejme odločitve, s katerimi želimoizboljšati svoje življenje. Ob tem pa so znane statistike, po katerih 2/3 novoletnih sklepov pade v vodo že v prvih mesecih. Kako smiselne so potem sploh novoletne zaobljube?

Ko pogovor nanese na novoletne zaobljube, marsikdo prezirljivo zamahne z roko, češ da se tako ali tako ne uresničijo.
Zanimiva se mi je zdela raziskava, v kateri so znanstveniki udeležence razdelili v tri skupine. Prva skupina ni načrtovala sprememb. druga skupina je razmišljala, da bi spremembo naredila enkrat v prihodnosti, tretja pa je načrtovala spremembo s pričetkom novega leta. Pokazalo se je, da je v skupini, ki je spremembo izvedla ob nekem arbitrarnem datumu, po 14 dneh pri spremembi vztrajalo 50% udeležencev, po pol leta pa le še 4%. V skupini, ki je za začetek spremembe izbrala novo leto, pa je po 14 dneh pri spremembi vztrajalo 70%, po pol leta pa kar 46% udeležencev – kar je bistveno več kot v drugi skupini, ki s spremembami ni pričela ob novem letu.

Čas ob prehodu v novo leto nas dejansko lahko podpre pri tem, da bomo lažje in uspešnejše realizirali spremembe, ki si jih želimo.

Kako načrtovati spremembe, da bomo uspešni?
Spodaj je 8 smernic, ki povečujejo verjetnost, da bomo uspešni pri novoletnih odločitvah:

1. Manj je več!
Izberite rajši enega ali največ dva cilja, ki sta vam pomembna – in se odločite, da jim boste fokusirano sledili. Raziskave so pokazale, da je ključen problem pri opuščanju novoletnih sklepov v tem, da – izgubimo fokus.

2. Razgradite cilj na korake.
Kompleksni cilji se zdijo težko dosegljivi. Če jih razgradimo na konkretne majhne korake, imamo mnogo boljši pregled – s tem pa tudi več motivacije, da bomo te cilje kontinuirano uresničevali.

3. Bodite konkretni.
Če si zastavimo sklep, da bomo več telovadili, bomo tak pavšalen sklep težko realizirali. Mnogo lažje bomo uspešni, če si bomo določili, da bomo npr. ob torkih in petkih ob 18:00 hodili v bližnji fitness. Konkretnejši kot bomo, lažja bo realizacija.

4. Izognite se skušnjavam!
Stari vzorci imajo gravitacijsko moč. Saj poznate pregovor: “Prilika dela tatu”. Če ste se odločili shujšati, ne hranite doma sladkarij, če ste sklenili opustiti kajenje, vržite stran pepelnik… Prihranili si boste marsikatero stisko in povečali možnosti za uspeh!

5. Oblikujte zdrave navade!
Človek je bitje navad. Rutina nam odvzame vsakdanji stres, če se moramo vedno znova odločati o nečem. Sprva gre težje, sčasoma pa stvari, ki so del naše rutine, takorekoč samodejno stečejo.

6 Nagradite se!
Osredotočite se na vaše majhne uspehe in se zanje nagradite. Iz spodrsljajev pa se raje učite, namesto da se z njimi trpinčite. Slaba vest vas bo srednjeročno odvrnila od tega, da bi se angažirali za cilj.

7 Negujte hvaležnost!
Osredotočite se na vse tiste stvari, ki v vašem življenju že so. Če se osredotočamo le na tisto, kar še ni dobro, sami sebe obsodimo na večno nezadovoljstvo. S tem si jemljemo energijo, ki bi jo lahko uporabili za spremembe. Hvaležnost za doseženo, za to, kar imamo, je izjemen vir sreče, ki nam leži na dosegu roke!

8 Poiščite si pomoč!
Raziskave so pokazale, da je ključen problem pri realiziranju novoletnih sklepov v tem, da preprosto – izgubimo fokus. Ste že pomislili, da bi si poiskali pomoč? Aktivirate lahko vaše bližnje – družino, prijatelje, sodelavce, da vas podpirajo pri vaših sklepih. Če bo družina vedela, da ste se odločili shujšati, boste manj verjetno segli po drugem kosu torte. Dobronamerna podpora je neprecenljiva. Morda se lahko povežete s kom, ki ima enake cilje in drug drugega aktivno podpirata pri njihovem uresničevanju…

Včasih pa se zdi, da v našem okolju ni oseb, ki bi nas lahko dovolj rahločutno podprle. Zgodi se tudi, da nas pri uresničevannju naših ciljev ovirajo notranje blokade. Marsikdo ima izkukšnjo s t. im. notranjim saboterjem – ko bolj ali manj podzavestno naredimo nekaj, kar uniči naša dotedanja konstruktivna prizadevanja… Tudi to so razlogi, zakaj se novoletni sklepi tako pogosto ne uresničijo.

V kolikor bi si želeli konkretne strokovne podpore pri uresničevanju vaših ciljev, vam z veseljem pomagam do uspeha.

Sodobna psihologija nam pomaga razumeti naš notranji svet. Ta dognanja bova uporabila, da boste čim lažje in čim bolj učinkovito prišli tja, kamor želite.

Če vas zanima več o tej možnosti, me kontaktirajte na Tjasa@TjasaKos.net ali na 041 421 532. Rada vam bom odgovorila.

Veliko veselja ob načrtovanju in uresničevanju pozitivnih sprememb v 2019 vam želim!

dr. Tjaša M. Kos, univ. dipl. psih.