slika_mojca
slika_mojca2
slika_mojca3

Kako se z otrokom pogovarjati o spolnosti?

https://radioprvi.rtvslo.si/2018/09/svetovalni-servis-748/

Ali otroke zanima spolnost?
Pa še kako!!!!
Kot vse – in še bolj.. Spolnost je pomembna tema za otroke. Če ne bodo dobili informacij od staršev, jih bodo dobili drugje. Od vrstnikov na šolskem igrišču, prek medijev, pametnih telefonov, pornografskih filmov… Otroci bodo eksperimentirali s spolnostjo – vprašanje je le, kako opremljeni za to bodo…

Če z otrokom ne spregovorimo o spolnosti tako, da signaliziramo, da se o tej temi lahko pogovarja z nami, tvegamo, da se bo zaprl in teh vsebin z nami ne bo delil. Tako se poveča možnost, da bo žrtev spolnih zlorab ali pa da se bo zapletal/-a v tvegana vedenja (pri čemer je nezaželjena nosečnost še najmanjše »zlo«). Predvsem pa se poveča verjetnost, da bo čustveno prizadet/-a in po nepotrebnem ranjen/a. To pa je res škoda. Spolnost je nekaj dragocenega, lepega. Nekaj, kar nam pomaga graditi dobre, tople, pristne medčloveške odnose, partnerstva, ki trajajo in zdržijo življenjske pretrese… Spolnost lahko globoko povezuje…

Kako otroka opremiti in vzgajati na način, da bo spolnost lahko svobodno, globoko doživljal in da v njej ne bo iskal zgolj seksualnih avantur? Kako opremiti otroka, da bo zaščiten pred spolnimi zlorabami in slabimi izkušnjami v spolnosti? Kako vključiti spolnost kot dovoljeno temo v pogovor.. in kako premagati naše lastne tabuje… ?

O tem in še o marsikateri drugi temi, ki bo zanimala starše, sem spregovorila z Jano Bajželj v Svetovalnem servisu na Prvem. Prisluhnite!

https://radioprvi.rtvslo.si/2018/09/svetovalni-servis-748/

V kratkem pripravljam članek na to temo za revijo Jana. V njem bo – kot vedno – veliko koristnih »hands on« nasvetov in idej, s katerimi boste lahko vašo komunikacijo odprli tudi na tem področju. V tem članku bi želela zajeti relevantne teme, odgovoriti na tista vprašanja, ki vas zanimajo. Zato bom zelo vesela, če mi boste pisali – morda kakšen odziv na zgornjo oddajo.. Kakšno vašo misel, idejo, utrinek… Rada bi oblikovala prispevek, ki bo čim bolj uporaben za vas.. ;)

Dobrodošli, da skupaj obrnemo svet na bolje!